Deze website van Koning & Hartman maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Klik hier voor meer informatie.
IK GA AKKOORD

Referentie

Diergaarde Blijdorp kiest voor smart solution voor het zeewater van Oceanium

Diergaarde Blijdorp is een van de oudste dierentuinen van Nederland. Het park in Rotterdam is maar liefst 25 hectare groot. Het Oceanium is het 'waterwerelddeel' van Diergaarde Blijdorp met onder andere een publiekslaboratorium, koraalrif, kelpwoud en een vogelrots vernoemd naar Bass Rock. Het meest indrukwekkende in Oceanium zijn de enorme haaien.

Het water in het Oceanium bestaat volledig uit schoon zeewater. Maandelijks wordt er 2% tot 5% van dat water ververst zodat de haaien, tropische vissen, koralen, koningspinguïns, zeeleeuwen en de ijsberen veilig kunnen rondzwemmen.

Een digitale strategie voor het zeewater

Bijna alles wat we willen, kunnen we tegenwoordig met onze smartphones van het internet af vissen. Pizza aan huis of een bankoverschrijving, met een swipe of klik op de smartphone is het zo geregeld.

Het Oceanium wilde dat digitale comfort binnenbrengen in zijn waterwereld en met een digitale strategie het onderhoud slimmer aanpakken en futureproof maken. Het deed een beroep op Koning & Hartman om in samenwerking met de technische experts van het Oceanium die digitale strategie te ontwikkelen en te implementeren.

Automatisch aangestuurd reinigingsproces

Het zeewater van Oceanium wordt gereinigd met behulp van eiwitafschuimers en biotorens. Al het water wordt op een slimme manier meerdere keren gebruikt voor het wordt afgevoerd. Voor dat reinigingsproces zijn grote filterinstallaties nodig, aangestuurd door PLC’s. De Programmic Logic Controllers zorgen ervoor dat de filterinstallaties werken en het water op de juiste manier wordt rondgepompt. Uit de PLC’s worden data uitgelezen om te controleren of alles in het proces naar wens verloopt. Ook andere belangrijke gegevens zoals het waterpeil van een bassin, de watertemperatuur en de waterkwaliteit of de status van de pompen worden gevisualiseerd via een centraal netwerk.

ICONICS voor een helder inzicht

Het Smart Industry team van Koning & Hartman droeg in de digitale strategie voor het Oceanium ICONICS aan als softwarepakket voor de visualisatie van gegevens. ICONICS laat toe om op een gebruiksvriendelijke manier dashboards op te stellen waarmee het personeel van Diergaarde Blijdorp in een oogopslag de status van alle dierenverblijven binnen het Oceanium kan controleren. Ook de verwerking van data over een langere periode is met ICONICS heel eenvoudig, zoals een trendoverzicht van het waterpeil van de haaienbak over het afgelopen jaar. Gaat er iets mis in een van de dierenverblijven dan genereert ICONICS meteen een alarmsignaal op het dashboard of op de smartphone van de personeelsleden. Alle gegevens zijn zowel op het centrale dashboard als via smartphone beschikbaar.

Betrokkenheid en opleiding voor het personeel

Het digitaliseringsproject begon met een driedaagse ICONICS-training voor de technische dienst van Diergaarde Blijdorp. Door de personeelsleden van bij het prille begin bij het project te betrekken en omdat de experten van Diergaarde Blijdorp met Koning & Hartman samen aan de ontwikkeling in ICONICS werkten, kon de technische dienst van Diergaarde haar leidende rol op technisch vlak zowel tijdens als na het traject opnemen.

Resultaat: tevreden haaien en tevreden medewerkers

De succesvolle samenwerking tussen het Smart Industry team van Koning & Hartman en de technische dienst van Diergaarde Blijdorp leverde uitstekende resultaten op:

 • Succesvolle implementatie van ICONICS waardoor het Oceanium in Diergaarde Blijdorp klaar is voor de digitale toekomst.
 • Besparing op de energiefactuur door procesoptimalisatie.
 • Inzicht in de actuele status van alle verblijven in het Oceanium via een enkel dashboard.
 • De mogelijkheid om alle data uit de PLC’s te visualiseren en analyseren.
 • Tijdige generatie van alarmen om het personeel op tijd te waarschuwen bij problemen.
 • Het hele traject tot en met de volledige implementatie verliep in samenwerking met de technische dienst van Diergaarde Blijdorp gedaan, waardoor alle kennis ook bij hen aanwezig is. Diergaarde is dus niet afhankelijk van een derde partij in de toekomst.
 • Tevreden haaien.

Meer info?

Bent u ook op zoek naar een slimme oplossing of advies voor uw industriële installaties? Koning & Hartman is gespecialiseerd in projecten voor Industry & Manufacturing. Wij adviseren, leveren en implementeren oplossingen die connectiviteit en inzicht bieden in uw installaties.

Wij bieden zowel remote installaties (hardware en software) als centrale backoffice en dashboarding aan met standaardproducten die we volledig afstemmen op uw wensen en uw project.

Meer kennis, meer waarde:

 • Persoonlijk advies
 • Standaardhardware en -software van gerenommeerde leveranciers
 • Oplossingen op maat voor smart industry
 • Technologisch inzicht
 • Service en support

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Ga naar ons contactformulier!